Ik ben zwanger, wat nu?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! De emoties en spanning gieren door je lijf. Misschien ben je blij of geschrokken. “Hoe wordt het om ouder te zijn?” vraag je je af.

Positieve test, wat nu?

Met alle emoties en vragen kun je bij mij terecht. Zwangerschap en baring zijn normale, fysiologische processen tot het tegendeel blijkt te zijn. Bij Tree of life verloskundigenzorg licht het bewaken van deze fysiologische processen voorop samen met het naleven van de wensen van de cliënt.

Start met foliumzuur en vitamine-D. Download de app Zwangerschap voor info over gezonde voeding (link naar app) van het voedingscentrum. Twijfel je of je iets mag hebben, check het in de app. Regelzaken tijdens de zwangerschap wordt op de praktijk besproken.

Controles

Na de aanmelding maken wij een afspraak voor de eerste controle en krijgen jullie alvast informatie via de mail over wat je kan verwachten in jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De eerste controle vindt plaats tussen week 8-10. Hierbij wordt een echo gemaakt om de zwangerschap vast te stellen en kunnen wij zien hoever je zwanger bent. Echter is het met deze termijn te vroeg om het hartje te laten horen, maar is de hartactie goed te zien. Vanaf 12 weken zwangerschap kan ik de hartslag laten horen.

Er komt veel op je af na zo’n eerste controle. Per fase van de zwangerschap zal ik aandacht besteden aan alle regelzaken zodat jullie het overzicht kunnen houden. Wij gaan bespreken welke onderzoeken eventueel gedaan kunnen worden tijdens de zwangerschap. Hierbij kan je denken aan bloedonderzoek zodat wij een beeld kunnen krijgen van jouw algemene gezondheid. Verder krijg je ook informatie over prenatale screening tijdens de zwangerschap. Hierover worden jullie gecounseld zodat er een bewuste keuze gemaakt kan worden om prenatale screening wel/niet uit te laten voeren.

Elke controle wordt de bloeddruk gemeten. Er worden echo’s gemaakt tot 20 weken, hierna alleen op medische indicatie. Na 20 weken zijn de bewegingen van de baby vanaf de buitenkant voor de moeder voelbaar. De controles duren over het algemeen 15 minuten.

  • tot 24 weken elke 4 weken;
  • tussen 24 en 30 weken elke 3 weken;
  • tussen 30 en 36 weken elke twee weken;
  • vanaf 36 weken 1 keer per week.