De Kraamtijd

Knuffels, luiers en een beetje magie - Jouw avontuur als kersverse ouder begint hier.

Wat kan je verwachten?

Tijdens de zwangerschap doet de kraamorganisatie een intake waarbij jullie wensen en hun mogelijkheden op elkaar afgestemd worden. De kraamverzorgster leert jou en je partner je kindje te verzorgen en zij helpt je bij de voeding. Verder houdt de kraamverzorgster oog op het herstel van moeder en ontwikkeling van de baby. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. In deze periode komen we 2 á 3 keer langs.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden kraamzorg vanuit het basispakket. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor info hierover.

Voeding

Voeding wordt wereldwijd als eerste keus aangeraden voor moeder en kind. In voeding zitten veel beschermende factoren die je door kan geven aan je baby. De eerste dagen na de geboorte van de baby kunnen ouders vaak praktische hulp en emotionele ondersteuning gebruiken hierbij. Er zijn cursussen die je tijdens de zwangerschap kunt volgen om je voor te bereiden op het geven van voeding. Je kunt altijd een lactatiekundige raadplegen. Als voeding geven niet kan of niet gewenst is, is donormelk of poedermelk (kunstvoeding) een alternatief.

Een spontane en ongestoorde interactie tussen ouders en kind kan erg belangrijk zijn voor het op gang komen van de voeding, voor het algemeen welzijn en voor het zelfvertrouwen. Voor het op gang brengen en houden van voeding is een rustige omgeving nodig.

Voor meer informatie over voeding kun je terecht op www.borstvoeding.nl, bij je verloskundige of gynaecoloog.

Kunstvoeding

Als je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is kunstvoeding een prima alternatief. Er zijn verschillende merken te koop in Nederland en deze zijn goedgekeurd als zuigelingenvoeding.

In kunstvoeding zit vitamine-K al verwerkt en hoef je deze dus niet meer apart te kopen of te geven vanaf dag 8. Bij kunstvoeding wordt wel geadviseerd om vitamine-D te geven vanaf dag 8 na de bevalling, tot het vierde levensjaar.